Bleking av tenner

Et pent smil gir både selvtillit og glede. Stadig flere blir oppmerksomme på at tenner er viktige ikke bare for å tygge, men også for utseendet.

Siden 1980 har det foregått en revolusjon innenfor tannlegeverdenen. Ny teknologi, utstyr og materialer har hjulpet tannleger til å kunne forbedre pasientenes smil. I dag behøver man ikke være millionær eller filmstjerne for å få et vakkert smil. Mange kan se mye bedre ut og få øket sin selvtillit betraktelig med påliming av kunstig emalje, porselenslaminater, moderne kroner, broer og porselensinnlegg, kjeveortopedi for voksne, og dentale implantater. Hvis man er fornøyd med tennenes utseende, men misfornøyd med fargen kan bleking av tennene være et meget godt og rimelig alternativ. Flere og flere gjør det og gleder seg daglig over å ha fått et hvitere og mer ”glitrende ” smil.

Hvordan foregår blekingen?
Blekeprosedyren har gått gjennom mange forbedringer de siste 15 årene. Den vanligste metoden i dag er at tannlegen tar et avtrykk av tennene og fremstiller en hesteskoformet ”skinne” i tynn, myk plast som passer akkurat til tennene. Denne fylles med blekestoff og tres over tennene før man legger seg til å sove om kvelden. Blekestoffet er en gele som består av 10 % karbamidperoksyd. Vanligvis har man et godt resultat etter ca. 1 uke. Mange opplever det som en fordel at blekingen foregår hjemme i trygge omgivelser. Da kan man også følge med selv slik at ikke tennene ikke blir for hvite.

Hvem bleker tennene sine?
Både kvinner og menn bleker tennene sine. Flere og flere blir oppmerksomme på hvor mye et vakkert smil har å si for selvtilliten. På mitt kontor bleker jeg nesten daglig. Siden bare naturlige tenner kan blekes gjør jeg ofte blekingen før den nødvendige tannbehandlingen slik at det nye arbeidet ”matcher” det hvitere smilet.

Er bleking skadelig?
I dag har vi 10-15 års erfaring med bleking, og tusenvis av mennesker har fått bleket sin tenner uten noen problemer. I løpet av blekingen kan noen erfare at tennene blir litt sensible og iser lettere. Da pleier det å hjelpe å skylle med fluor eller bleke bare annenhver natt. Isingen forsvinner vanligvis et par dager etter at man har sluttet å bleke. Ikke alle tenner egner seg for bleking og det er viktig å la tannlegen vurdere dette. Helt unge mennesker og gravide bør heller ikke bleke. Men under kontrollerte forhold og med bruk av blekestoffer godkjent av norske helsemyndigheter, viser all erfaring oss at det ikke er noe skadelig verken for tennene eller for kroppen for øvrig.

Hvor lenge varer resultatet?
Dette er forskjellig fra person til person avhengig av tennenes tilstand, vaner og uvaner og hva man inntar av mat og drikke. Jeg pleier å anbefale regelmessig rensing av tennene hos tannpleier. Denne måten å bleke på gir et meget stabilt resultat og varer etter min erfaring i 5-6 år.

Hvordan komme i gang?
Prøv å finn en tannlege som driver med kosmetisk tannbehandling. Tannlegen kan fortelle deg om dine tenner egner seg til bleking, om pris og også om muligheten til å forbedre smilet ytterligere. Tannleger med utvidet erfaring innen dette stadig ekspanderende området bruker både vitenskap og fantasi for å hjelpe pasientene til å skape det smilet de alltid har ønsket seg. Bleking av tennene har hjulpet mange med dette.Velkommen til oss!

Sigrid